Разглеждайки съдържанието на сайта, вие се съгласявате с Политика за защита на лични данни и използването на бисквитки.
Категории

Интензифицирана терапия

Интензифицирана терапия

 

Интензифицирана терапия

 


Интензифицирана инсулинова терапия (ICT), функционална инсулинова терапия (FIT), основна болус терапия (BBT) – това са различни имена на съвременна инсулинова терапия, при която се постига метаболитно състояние на здрав организъм чрез няколкократни всекидневни инжектирания на инсулин и съответни измервания на кръвната захар. Времето и количеството на приеманата храна се избира свободно.
 
Принципът на тази терапия е отделни приемания на инсулин със средна продължителност на действие и такъв с удължено действие (сутрин и вечер или сутрин, на обед, и късно вечер с цел да се покрият основните(базални) нужди от инсулин за 24 часа.
 
Допълнително се приема и бързодействащ инсулин за да се покрият нуждите от него след хранене или пък да се коригира висока кръвна захар = болус.
 
В този случай трябва да се съобрази времето между инжектиране и хранене между 0 мин(аналогов инсулин) до 30 мин(обикновен инсулин).
 
ICT терапият работи добре за диабет тип 1, мотивирани пациенти с тип 2 и бременни. ICT позволява постигане на добър гликемичен контрол и избягване на хипо- и хипергликемии.
 
Този вид терапия позволява адаптиране към индивидуалните нужди и начин на живот. Трябва да се отбележи обаче, че тук е необходимо стриктно обучение за използването на тази терапия. Необходима е готовност за няколкократни инжектирания на инсулин през деня, съответни измервания на кръвната захар и водене на дневник с резултатите.

Няма добавени продукти в тази категория.