Разглеждайки съдържанието на сайта, вие се съгласявате с Политика за защита на лични данни и използването на бисквитки.
Категории

Ангиопатия

Ангиопатия

 

Късни усложнения от микроангиопатия
Поддържането на висока кръвна захар за дълъг период от време уврежда малките кръвоносни съдове и това води до  структурни промени в ендотела (слой от епителни клетки, покриващи вътрешната повърхност на съдовете).
 
Ендотелът става по-дебел(склероза) и по-непропусклив и така се нарушава нормалното функциониране на органите в тялото.
 
Диабетна ретинопатия
Това е увреждане на микро капилярите в ретината на окото. Късните усложнения от ретинопатията са слепота.
 
Моля вижте Диабетна ретинопатия за повече информация.
 
Диабетна нефропатия
Бъбреците са важен орган от човешкото тяло, изпълняващи ролята на филтър и регулатор на течния баланс, а също и влияят върху производството на кръвни клетки.
 
В случай, че бъбреците са увредени поради лош метаболитен контрол, филтърния ефект е нарушен. Моля вижте диабетна нефропатия за повече информация.
 
Диабетна невропатия
Това късно усложнение в резултат на диабета уврежда нервните клетки. Причина за това е, че нервните клетки са недохранени от кръвоносните съдове, които пък от своя страна са увредени от микроангиопатия. Резки промени в нивото на кръвната захар също водят до увреждане на нервните клетки.
 
Различават се периферна невропатия (засяга нервните окончания в краката и ръцете) и автономна невропатия (засяга вътрешни органи или секрецията на потните жлези в краката).
 
Моля вижте диабетна невропатия за повече информация
 
Макро ангиопатия
Това е увреждане на големите кръвоносни съдове като каротидната артерия, аортата, коронарните съдове или големите кръвоносни съдове в краката.
 
Това увреждане върви заедно с атеросклерозата, която прогресира бързо и агресивно при страдащите от диабет.
 
Трябва да се вземе предвид, че също така при диабет тип 2, освен повишена кръвна захар се наблюдават и други метаболитни проблеми и високо кръвно налягане.
 
Необходимо е да се следи нивото на LDL холестерола („лош холестерол“).  LDL молекулите при диабет са особено малки и плътни и лесно проникват в стените на кръвоносните съдове, остават там и образуват така наречените „плаки”. Това води до стеноза на кръвоносните съдове и реална опасност от запушването им. В зависимост от мястото на запушване може да последва сърдечен удар, инсулт или проблеми с краката. За да бъде намалена тази опасност от запушване е задължително да се оптимизира не само диабетния контрол (HbA1c < 7.0%), но и да се сведат до минимум и други рискови фактори за атеросклероза.
 
Това включва намаляване на кръвното налягане до < 130/80 mmHg, намаляване на LDL холестерола <2,50 ммол/л и повишаване на HDL холестерола (добър холестерол) до  > 1,1ммол/л.
 
Друг важен фактор е тютюнът. Пушенето и диабета са лоша комбинация. Всеки страдащ от диабет трябва драстично да намали тютюнопушенето или най-добре да го спре въобще.
 
Препоръчва се и веднъж годишно да се извърши преглед на мозъчните съдове (дуплексна сонография), ЕКГ, циркулацията на кръвта в краката, ехокардиография и ергометрия.

Няма добавени продукти в тази категория.