Разглеждайки съдържанието на сайта, вие се съгласявате с Политика за защита на лични данни и използването на бисквитки.
Категории

Диабетна нефропатия

Диабетна нефропатия /заболяване на бъбреците/

 

30 – 40% от всички диабетици развиват в даден етап от живота си диабетна нефропатия – едно от тежките късни усложнения на диабета. Причина за заболяването е лошо контролиран диабет и при двата типа 1 и 2.
 
Диабетната нефропатия се развива в продължение на 10-15 години след установяване на диабет, като тогава започват да се появяват проблеми с бъбреците.
 
Проверка на урината
Като първи маркер за бъбречно заболяване се използва тест за микроалбуминория (албумин в урината). Високата кръвна захар предизвиква втвърдяване (калциране) на кръвоносните съдове в бъбреците. Затова в урината започва да се изхвърлят белтъци. Просто изследване на урина се препоръчва веднъж годишно. Ранната диагноза помага за назначаване на успешно лечение и спиране развитието на болестта.
 
Проверка на урина и стойности
За изследване се използва спонтанна уринна проба, нощна урина или най-добре 24-часова урина. В някои случаи е необходимо да се определи и съотношението на албумина към креатинина в урината. Стойности под 20мг/л албумин се считат за нормални.
 
Резултати между  20 и 200 мг/л показват начало на бъбречно заболяване(микроалбуминория) Резултати над 200 мг/л показват изявено бъбречно заболяване(микроалбуминория) Микроалбуминорията се потвърждава ако се получат два положителни резултата в рамките на 2-4 седмици. Възможно е получаване на фалшиво положителни резултати, в резултат на друго заболяване – инфекция на уринаторния тракт, силна хипергликемия, сърдечна недостатъчност, интензивно спортуване.
 
Веднъж годишно!
Редовните прегледи за микроалбуминория са много важни за страдащи от диабет тип 1 и 2. Микроалбуминорията е рисков фактор за страдащите от диабет тип 2, тъй като може да доведе и до атеросклерозни усложнения(сърдечен удар).
 
Забележка: Окончателната диагноза не може да се постави единствено на изследване за микроалбуминория. Необходимо е обстойно изследване на бъбреците и чрез други методи.
 
Контрол на HbA1c
Ранната диагностика за диабетна нефропатия на етап микроалбуминория позволява, както бе посочено вече, назначаване на подходяща терапия.
 
Намаляването на други рискови фактори като високо кръвно налягане, високо ниво на мазнини, тютюнопушене намалява опасността от развитие на сърдечно-съдови заболявания, които са едни от основните причини за висока смъртност.
 
Големи клинични проучвания ( като DCCT, UKPDS) показват, че интензивна диабетна терапия, съчетана с намаляване на HbA1c могат да намалят значително късните усложнинея от диабетна нефропатия. Целта е да се поддържат нива на HbA1c 7.0 – 7.5%.  HbA1c над 8.0% е неприемливо високо.
 
Намаляване на високото кръвно налягане
Втората основна „опора” за предотвратяване на диабетната нефропатия е оптимизиране на кръвното налягане. Препоръките за диабетици са да поддържат кръвно налягане от порядъка на 130/80mmHg и дори при микроалбуминория - 125/75mmHg. Някои лекарства (ACE-инхибитори, AT1-рецептори-инхибитори) понижават високото кръвно налягане и имат положителен ефект и към бъбреците. Понякога се препоръчва и прием на комбинирани препарати за понижаване на кръвното налягане.
 
Диабетиците с напреднала бъбречна недостатъчност се налага да преминат на диализа. Краен изход е комбинирана трансплантация на бъбрек-панкреас.
 
Как да осъществим превенция?

 

  • Оптимизиране на нивото на кръвната захар
  • Терапия на високото кръвно налягане и мазнини.
  • Без никотин

При установена нефропатия: редовни изследвания, прием на бедна на белтъчини храна (под 10% от общата необходима енергия за деня)
 
Заключение

Превенцията и ранната диагностика за бъбречно заболяване повишават качеството на живот и продължителността му.

 

Няма добавени продукти в тази категория.