Разглеждайки съдържанието на сайта, вие се съгласявате с Политика за защита на лични данни и използването на бисквитки.
Категории

Диабетно стъпало

Синдром на диалетното стъпало

 

Синдромът на диабетното стъпало се получава по няколко причини.
 
Най-обичайната причина е диабетната невропатия (увреждане на нервните клетки) вследствие на диабета. Друга причина е ангиопатията, която уврежда малките и големите кръвоносни съдове.
 
Световната Здравна Организация дава следната дефиниция: „инфекция и/или разрушаване на дълбоката тъкан и придружена с неврологични изменения и /или различни стадии на затваряне на артериите на долните крайници”
 
Всеки втори, страдащ от диабет е застрашен да развие този синдром, а всяко четвърта хоспитализация е свързано с проблем в краката.
 
В днешно време диабетът е една от често срещаните причини за ампутация на долните крайници, която не е следствие на инцидент. Честотата на ампутации при диабетиците е 30 пъти по-голяма, в сравнение с хора не страдащи от диабет. Ето защо при установяване на синдром на диабетното стъпало е необходимо незабавно да се вземат адекватни мерки.
 
Диабетна невропатия
Повишено ниво на кръвната захар за дълги периоди от време могат до доведат до увреждане на нервните клетки, особено в краката.
 
Много хора страдат от невропатия, където чувствителността към допир, болка, температура е намалена или липсва изобщо.
 
Типичната невропатия започва от краката, като чувството е като боцкане или парене. След време започват и болки, налагащи приемането на силни лекарства.
 
Много от заболелите имат и съпътстваща ангиопатия (увреждане на кръвоносните съдове). Това увреждане се изразява със стесняване на кръвоносните съдове, диабетна гангрена и затруднено лечение на най-обикновени рани или язви.
 
Страдащите от диабет трябва да избягват всички рискове, които водят до увреждане на кръвоносните съдове: тютюнопушене, високи стойности на липидите в кръвта, наднормено тегло и липса на двигателна активност.

Няма добавени продукти в тази категория.