Разглеждайки съдържанието на сайта, вие се съгласявате с Политика за защита на лични данни и използването на бисквитки.
Категории

Грешки

Грешки

 

ИЗТОЧНИЦИ НА ГРЕШКА ПРИ ИЗМЕРВАНЕТО НА КРЪВНА ЗАХАР

 

Грешки при измерване на кръвната захар водят до получаване на неверни резултати. Причините за грешки са различни: неправилна работа с апарата, дефектни тест ленти или апарат, странични фактори.
 
Потребителят трябва да е добре обучен как да използва апарата за измерване на кръвна захар с тест лентите за него. Обикновено обучението е кратко, тъй като със съвременните системи за измерване на кръвна захар се работи много лесно.
 
Периодично проверявайте изправността на системата за измерване на кръвна захар. Това е посочено в указанието за употреба, както и къде може да го извършите. Тази проверка е особено необходима ако често получавате резултати неотговарящи на общото Ви състояние.
 
Възможни източници на грешка
Повечето проблеми са свързани с неправилна работа със системата за измерване на кръвна захар. В редки случаи това може да се дължи на повреда в апарата или тест лентите.
 
Повредени тест ленти
Тест лентите не трябва да се излагат на директна слънчева светлина, висока влажност, много ниски или високи температури и не трябва да се използват след изтичане срока на годност. Тест лентите се съхраняват само в оригиналните флакони. Флаконът се затваря веднага след изваждане на тест лента.
 
Повреден апарат за кръвна захар
Апаратите за кръвна захар са прецизни медицински изделия и трябва да се спазват инструкциите на производителя. Апаратите трябва да са с годна батерия и трябва да се внимава с посоката на поставяне на тест лентата.
 
Грешки при използване
Необходимо е обучение при започване на работа с нов апарат за кръвна захар. Същото се отнася и за начина на получаване на кръвна проба от пръста.

 

  • Ако мястото на убождане се стиска допълнително, това води да разреждане на кръвта с лимфна тъкан и оттам до неточни резултати. Правилно е масажирането на пръста от основата към върха.
  • Измийте добре ръцете си преди измерване. Това е необходимо не само от хигиенна гледна точка, но и за премахване на замърсявания по кожата, които могат да попречат за точен резултат.
  • Подсушете след това ръцете добре със суха кърпа.
  • Дезинфекция със спирт не е необходима.
  • Размерът на капката кръв трябва да е достатъчен за коректно провеждане на измерването.
  • Не пипайте повече тест лентата след като измерването е започнало.
  • Ако използвате апарат нуждаещ се от кодиране(настройка) проверете правилно въведения код.
  • Топлина, директна светлина, висока влажност, водна пара или много ниска околна температура могат да повредят апарата и тест лентите.

 

Други източници на грешки
Телесни субстанции, както и външни вещества (лекарства, витамин С,и др.) могат да повлияят върху точността на резултатите в посока по-ниски или по-високи стойности. Затова се запознайте добре с указанието за употреба на системата и нейните ограничения.
 
Получените резултати могат да бъдат неточни ако имате много нисък или висок хематокрит (процент червени кръвни телца).
 
След силна дехидратация (напр. диария) резултатите също няма да са коректни.

За повече информация може да се свържете с лекуващия лекар или ни потърсете на посочените телефони в радел контакти.
 
Остатък от спирт върху пръстите при дезинфекция също може да доведе до неверни резултати.

 

 

Няма добавени продукти в тази категория.