Разглеждайки съдържанието на сайта, вие се съгласявате с Политика за защита на лични данни и използването на бисквитки.
Категории

Лекарства

Лекарства

 

ПЕРОРАЛНИ АНТИДИАБЕТНИ ЛЕКАРСТВА

 

 

Пероралните антидиабетни лекарства се използват за намаляване на нивото на кръвната захар. Нуждите на диабетно болните са различни като доза, терапия, вид препарат. Всичко зависи от вида и фазата на заболяването, възрастта, теглото, съпътсващите заболявания и т.н. Съществуват различни групи антидиабетни лекарства:
 
Бигуаниди

От тази група все още се използва Metformin, който действа по различен начин: намалява инсулиновата резистентност, като повишава консумацията на глюкоза в клетките. Също така Metformin спира глюконеогенезата в черния дроб и на въглехидратите в храносмилателния тракт. Има и положителен ефект върху мастния метаболизъм.
 
Сулфонил урея

Тук ефекта на намаляване нивото на кръвната захар се постига чрез повишаване продуцирането на инсулин. Това разбира се е възможно само ако инсулин продуциращите клетки в панкреаса не са разрушени напълно. Ето защо този вид препарати са подходящи за диабет тип 2, при който все още се произвежда инсулин в панкреаса.
 
Инхибитори на глюкозната резорбция

Тези препарати блокират преноса на глюкоза в кръвта и така компенсират недостатъчното производство на инсулин от клетките на панкреаса. Приемът на тези препарати по време на хранене пречи на повишаване нивото на кръвната захар.
 
Инсулин сензитивни

Ефектът от приемът на тези препарати е напълно различен. Разграждането на глюкозата в кръвта се повишава без да има нужда от по-високи нива на инсулин в тялото. Организма реагира така, че резистентността към инсулина се намалява. Тези препарати са също подходящи за диабет тип 2.

Няма добавени продукти в тази категория.