Разглеждайки съдържанието на сайта, вие се съгласявате с Политика за защита на лични данни и използването на бисквитки.
Категории

Диабетна невропатия

Диабетна невропатия

 

Диабетната невропатия е едно от късните усложнения на диабета и представлява увреждане на периферната и/или автономната нервна система.
 
Дължи се на отлагане на глюкозни алкохоли (полиоли) по дължината на нервните мембрани, което пречи на растежа на нервните клетки.
 
При диагностициране е необходимо да се изключат други видове невропатии, злоупотреба с алкохол, липса на витамини, вирусна инфекция, химиотерапия, отравяне с тежки метали и др. Около 30% от диабетно болните тип 1 и 2 развиват диабетна невропатия в живота си. Рискът е повлиян от продължителността на диабета, възрастта, кръвното налягане, високи нива на липиди в кръвта, ретинопатия, нефропатия.
 
След живот с диабет в  продължение на 10 години, почти половината диабетици имат симптоми за диабетна невропатия. Понякога симптомите липсват въобще. Основните видове диабетна невропатия са: периферна сензомоторна невропатия и автономна невропатия.

  
Периферна сензомоторна невропатия


Този вид невропатия (80% от всички диабетни невропатии) води до нарушения в нервните клетки на крайниците, обикновено симетрично и повече на долните крайници.
 
Диабетици с невропатия имат параестезия(боцкане, горяща болка, особено нощно време), нечувствителност (към допир, болка, температура) и са с нарушени рефлекси.
 
Тежка последица на диабетната невропатия е синдрома на диабетното стъпало (DFS). Болните не усещат наранявания вследствие на намалената способност за усет на болка. Допълнително усложняване може да настъпи и от обикновени инфекции.
 
Диабетиците трябва да бъдат много добре обучени от здравни професионалисти как до постигнат добър метаболитен контрол. Редовните прегледи също помагат за избягване усложненията от синдрома на диабетното стъпало.
 

Бърз и лесен преглед при невролог може надеждно да установи проблем в нервните окончания вследствие на диабета.

 


 

 

Автономна невропатия


Автономната невропатия касае вегетативната нервна система и може да доведе до функционални увреждания на някои органи.
 
Тук могат да се причислят неразпознаване на хипогликемии, сърдечен удар без наличие на характерна болка, сърдечна аритмия, суха кожа, еректилна дисфункция и др., всички последствия именно на автономната невропатия.
 
Важна роля в превенцията на диабетната невропатия играе нормализиране нивото на кръвната захар и на кръвното налягане.
 
Разбира се, необходимо е приемането на медикаменти, предписани от Вашия лекуващ лекар, след точно установяване на вида невропатия.
 
Основната цел е да се диагностицира риска навреме, особено за избягване на синдрома на диабетното стъпало.

 

 

Няма добавени продукти в тази категория.