Разглеждайки съдържанието на сайта, вие се съгласявате с Политика за защита на лични данни и използването на бисквитки.
Категории

Получаване на кръвна проба

Получаване на кръвна проба

 

ПРАВИЛНО ПОЛУЧАВАНЕ НА КРЪВНА ПРОБА

 

Тъй като циркулацията на кръвта на върха на пръстите е фина, това е особено подходящо място за получаване на малка капка кръв.
 
Най-доброто място е встрани от възглавничките на върха на пръста. Избягвайте убождане в самата възглавничка, тъй като там са съсредоточени чувствителни рецептори и убождането е по-болезнено.
 
Спазването на долните препоръки ще намали проблемите с получаване на кръвна проба:
 

  • Ръцете трябва да се измият с топла вода и сапун и след това да се подсушат добре. Така се засилва циркулацията на кръвта. Използването на спирт за дезинфекция не е необходимо, а по-скоро може да попречи на точният резултат.
  • Убождането се извършва встрани от възглавничката на върха на пръста. Не убождайте директно във възглавничката и избягвайте убождане съвсем близо до нокътя на пръста – опасност от възпаление.
  • Използвайте нова игла за всяко убождане. Старата игла обикновено се затъпява и ново убождане с нея е по-болезнено. Освен това остават микроскопични остатъци кръв, които при следващо убождане могат да доведат до инфекция или възпаление.
  • Използвайте тънки игли (има такива с диаметър 0,2мм) с цел безболезнено убождане. Тъй като размерът на кръвната проба зависи от дълбочината на убождане, а не от диаметъра на иглата се получава достатъчно добра проба. Съвременните апарати за кръвна захар използват много малка кръвна проба.
  • Използвайте различни пръсти за убождане. Някои хора не обичат да използват кутрето или палеца. Добре е да се използват за убождане пръстите и на двете ръце.
  • Опитайте да намерите оптималната дълбочина на убождане, защото може да не е необходимо по-дълбоко убождане за получаване на добра кръвна проба. Може също преди убождане да масажирате пръста от основата към върха или да отпуснете ръка надолу за известно време с цел по-лесно получаване на кръвна проба. Не стискайте самото място на убождане за да получите повече кръв.
  • Допрете плътно убождащото устройство странично на върха на пръста и натиснете бутона за убождане.

 

Няма добавени продукти в тази категория.